Print

Monteringmetoder - lång


Kort version

1 Monteringsmetoder

Åtdragningsprocessen har ett stort inflytande på kvaliteten på skruvförbandet. Ett förband monterat för hand har annan prestanda än förband monterade med olika typer av verktyg.  Man kan se på olika sätt när det gäller monteringsmetoder beroende på om det handlar om:

  • Åtdragningsmetoder – dvs. hur önskad klämkraft levereras av skruven.
  • Övervakningsmetoder – hur information från åtdragningen kan verifiera att såväl verktyg som förbandsdelar är korrekta.
  • Processtyrning – hur åtdragningen av en enskild skruv skall ske i förhållande till t.ex. övriga skruvar i förbandet men också i förhållande till t.ex. Line-styrningen.

När det gäller åtdragningsmetoder finns det i princip fyra olika indelningar som baserar sig på moment eller momentvinkel:

  • Momentdragning.
  • Momentvinkeldragning i det elastiska området.
  • Momentvinkeldragning in i det plastiska området.
  • Gradientstyrning

Utöver de fyra ovannämnda åtdragningsmetoderna finns det tre stycken metoder anpassade för särskilda applikationer:

  • Mekanisk längdmätning.
  • Hydraulisk åtdragning.
  • Ultraljudsstyrd åtdragning.

2 Momentdragning

Åtdragningsmomentet definieras som den pålagda kraften gånger hävarmen, se Figur 1. Momentet kan mätas antingen dynamiskt vid åtdragningen eller statiskt efter åtdragningen. Specifikationer på åtdragningsmoment varierar markant för olika krav på förbandet. Ett säkerhetsklassat förband i t ex hjulupphängningen i en bil får inte haverera och har därför mer omfattande processövervakning. Enklare förband där inget dramatiskt händer om de lossnar har kanske inget krav på momentövervakning.


 
Figur 1. Åtdragningsmoment definieras som
            kraften gånger hävarmen.

Momentdragning är den klassiska åtdragningsmetoden där relationen mellan klämkraft och moment styrs utöver de geometriska faktorerna av friktionsförhållanden i gänga och under skruv/mutterskalle. Dessa är svåra att kontrollera och begränsar den precision som kan uppnås i klämkraft till ±25 % och under svåra förhållanden upp till ± 60 %. Samtidigt erbjuder metoden inget skydd mot en avdragning av skruven och därmed blir utnyttjandet av skruvens hållfasthet låg, vilket ofta inte blir bättre än 60 %.
En av de stora fördelarna med denna teknik är enkelheten i implementering, där hela åtdragningsspecifikationen kan hämtas direkt ur katalog och i princip behövs inga förbandsundersökningar. Samtidigt är efterkontroll enkel att utföra och ger god information.


Figur 2. Moment och klämkraftvariation vid momentstyrd åtdragning.
Notera övervakningsfönstret uppe till höger.

3 Momentvinkeldragning

Momentvinkeldragning i det elastiska området utnyttjar att friktionsförhållandena kan variera högst sannolikt samtidigt som klämkrafttillväxten som funktion av åtdragningsvinkeln i allmänhet inte förändrar sig nämnvärt, typiska värden är 5-10 %. Detta utnyttjas av metoden så att från ett (lågt) åtdragningsmoment fortsätter åtdragningen till en specifik vinkel.

 
Figur 3. Vinkeldragning.

Resultat på klämförbandet kommer att resultera i en betydlig mindre klämkraftvariation. Man bör också känna till att den plasticering som sker är ganska liten. Därmed uppnås också ett högt utnyttjande av skruvens hållfasthet.

På minussidan kan noteras att någon form av undersökning för att fastställa tröskelmoment och åtdragningsvinkel är nödvändigt. Likaså ger efterkontroll av vidaredragningsmomentet ringa information om klämkraften och efterlämnar ett stort acceptansintervall.

Momentvinkeldragning in i det plastiska området har sin fördel i att klämkraften blir maximal för den givna skruvdimensionen och kvaliteten. Variationer bestäms till ungefär lika del av variationer i skruvens härdning och variationer i gängfriktion. Utförandet är det samma som momentvinkeldragning i det elastiska området, med viktiga skillnaden att vinkeln måste väljas tillräckligt stort så att alla skruvar med säkerhet sträcks – annars blir klämkraftvariationen avsevärd.

På minussidan kan noteras att plasticeringen kan bli så stor att återanvändning av skruvarna begränsas. Den korrekta kontrollmetoden är att konstatera att skruvarna faktiskt har en permanent deformation – vilket i allmänhet kräver att skruvarna mäts före montering för att sedan lossas efter monteringen för ommätning.


Figur 4.
 Momentvinkelstyrning i det elastiska området.
Notera klämkraftvariationen och övervakningsfönstret.


Figur 5.
 Momentvinkelstyrning i det plastiska området.
Notera klämkraftvariationen och övervakningsfönstret.

4 Gradientstyrd montering

Gradientstyrd montering utförs genom att derivatan för momentvinkelkurvan beräknas under åtdragningen. När gradienten avtagit till ett visst värde eller en viss bråkdel av tidigare maxvärde under åtdragningen tas detta som intäkt för att sträckgränsen har nåtts. Metoden kommer därmed att generera samma fördelar som momentvinkeldragning in i det plastiska området, men med en betydligt mindre spridning i plasticering. Nackdelen är att metoden kräver komplicerad utrustning och ofta också förbandsundersökning samt noggrann bestämning av styrparametrar för att tekniken skall fungera tillfredsställande.

 
Figur 6. Gradientstyrd montering.


Figur 7.
 Gradientstyrd åtdragning, en cykel.  Deriveringen påbörjas
vid momentnivån TC.


Figur 8.
 Gradientsyrd åtdragning. Klämkraften blir hög och klämkraftvariationen låg.

5  Specialmetoder

De absolut vanligaste monteringsvariablerna i serietillverkning är moment och moment/vinkel. För laboratoriebruk och i speciella tillämpningar finns vissa andra metoder som kan vara bra att känna till.

Mekanisk längdmätning.

Inuti skruven borras ett hål och i botten av hålet fästs en klen stång. När skruven utvecklar klämkraft förlängs den, men inte stången. Dess läge i förhållande till skruvskallen blir därmed ett mått på klämkraften. Detta kan mätas relativt med tex en mekanisk vernierskala eller med differentialtransformator.

 
Figur 9. Skruv för styrning via mekanisk längdmätning. 

Hydraulisk förspänningsmontering

Vid åtdragning av skruvar med stora dimensioner krävs höga moment. Det kan lösas med hjälp av hydrauliska momentdragare. Ett problem som kvarstår är stora krafter från reaktionsmoment. Genom att istället dra i skruven kommer man ifrån detta problem. Denna teknik är vanlig för skruvar större än 20 mm i diameter.
Genom att dra i den del som sticker ut utanför muttern med en fördefinierad kraft kan muttern roteras på med handkraft. När muttern är på plats avlastas den hydrauliska draganordningen och muttern bär draglasten. Genom att mäta det hydrauliska trycket kan klämkraften i skruven styras. När trycket tas bort kommer en del av klämkraften att försvinna på grund av deformation i skruven och klämda parter. Hydraulisk monteringsutrustning visas i Figur 10.


  
Figur 10. a) Hydraulisk monteringsutrustning, b) Flera seriekopplade utrustningar.

Fördelen med denna metod är att skruven inte förvrids och därmed utnyttjas fullt ut i dragbelastning. Verktygen är dyra och metoden långsam varför hydraulisk förspänning lämpar sig för större skruvdimensioner där inga större krav på produktivitet ställs. Exempel på applikationer återfinns på större tryckkärl (Figur 11) och flänsar på pipelines i kraftindustrin och inom offshore.

 

Figur 11. Stort tryckkärl för kärnkraftsindustrin.

Ultraljudstyrd montering

En mekanisk våg med hög frekvens (2-25 Mhz) alstras i skruvskallen och fortplantar sig nedåt i skruven, reflekteras i skruvänden och detekteras vid återkomsten till skruvskallen. När skruven utvecklar klämkraft förlängs den geometriskt vilket ökar gångtiden. Dessutom sjunker ljudhastigheten med ökat spänningstillstånd vilket ytterligare ökar gångtiden. Metoden har sedan länge använts för laboratorieändamål och ger, rätt kalibrerad och använd, en mycket hög mätnoggrannhet i klämkraft, ned mot +/- 3 %.  Det har däremot visats vara svårare att anpassa tekniken för användning i serieproduktion, främst pga problem med att anordna en tillförlitlig och robust akustisk koppling mellan sensor och skruv och signalöverföring från verktygets roterande till stationära delar. Ett sätt att komma runt delar av detta är de tekniker där man permanent applicerar en givare på skruvskallen. Även om produktions tekniken för dessa givare drivs långt  blir tilläggskostnaden i förhållande till kostnaden för skruven inte oväsentlig. Detta har hittills begränsat användningen till aerospace, vindkraft, kärnkraft och liknande produkter.

 
Figur 12. Ultraljudsmätning av skruvförlängning. 

Uppdaterad 2020-01-02

Website administered by Jan Skogsmo, RISE IVF AB, Box 104, 431 22 Mölndal.
Tel. 010-228 46 98. E-mail jan.skogsmo@ri.se