Print

Insatsgängor - lång


Kort version 

1  Användning

Insatsgängor används för att förstärka skruvförbandet där hållfastheten på arbetsmaterialet inte är tillräcklig. Denna förstärkning åstadkoms genom att insatsgängan greppar i en större spänningsarea än den ursprungliga godsgängans spänningsarea.  De används också för att reparera slitna, sönderrostade eller förstörda gängor. Tillämpningen är oftast för aluminium- och magnesiumlegeringar men även för plast, gjutjärn, mässing och brons. Insatsgängor ger ett bra skydd mot slitage i applikationer som monteras och demonteras ett flertal gånger.

Genom att förstärka eller återställa en förstörd gänga kan dyra driftsstopp undvikas. Hålet kan borras ur och gängas om och kan då behålla sin ursprungliga dimension vilket innebär att samma typ av skruv som innan kan användas. Insatsgängan kan också monteras i befintlig gänga vilket innebär att skruvdimensionen då minskas. Förspänningskraften minskar då i och med att skruvdimensionen är mindre.

Undersökningar har visat att 90 – 95 % av alla skruvbrott sker i höjd med första gängvarvet. Genom insatsgängans hårda och fina yta fås en låg gängfriktion och skruven kan utnyttjas maximalt. Insatsgängan fördelar förspänningen bättre över gängorna och reducerar belastningen på första gängan från 50 till 30 %. Detta medför att utmattningshållfastheten förbättras och det ger också möjlighet att reducera skruvdimensionen och på så sätt spara vikt.


 
Figur 1. Insatsgängor fördelar belastningen över fler gängor [1, 2].

Insatsgängor i rostfritt syrafast material klarar hög temperatur, tuffa kemiska miljöer och motverkar korrosionsangrepp. De är i det närmaste outslitliga och kan demonteras och monteras ett flertal gånger. Insatsgängor kan vara av olika typer:

  • Lindad tråd.
  • Självgängande.
  • Specialvarianter som gjuts, trycks, smälts eller skruvas på plats.

  

Figur 2. Monterade insatsgängor [1, 2].

2 Insatsgängor av lindad tråd

Insatsgängor av lindad tråd är oftast tillverkade i rostfritt syrafast material med hög hållfasthet. Tråden har ett rombiskt tvärsnitt och är vriden i spiral. Det möjliggör en hög förspänning och självlåsning. De karakteristiska måtten för insatsgängan är diameter, stigning och monterad längd. Tråden kan klippas av till önskad längd.


 
Figur 3. Insatsgängans och trådens utseende [1].

Låsande insatsgänga
Det finns också låsande insatsgängor. Dessa har ett eller flera polygonformade låsvarv i mitten av insatsen. De ger en mycket stabil låsning och förbandet klarar kraftiga vibrationer och dynamiska belastningar utan att lossna.

 

Figur 4.
Låsande insatsgänga [1].


Montering
Insatsgängan kan monteras i befintlig gänga. För att undersöka om gängan är i tillräckligt bra skick och rymmer insatsgängan används en gågänghåltolk. Vid behov borras nytt hål eller befintlig gänga ur och ny gänga tillverkas. Insatsgängan monteras sedan med ett speciellt verktyg. Verktygen kan vara manuella, elektriska eller pneumatiska. Insatsgängan kan ha en bryttapp (Fig. 3) som utnyttjas vid monteringen. Denna kan brytas av om skruven ska vara genomgående. Ett speciellt verktyg eller en tång kan användas. För att ta bort insatsgängor används speciella verktyg.

  

Figur 5.
Gängning och montering med manuellt resp. automatiskt verktyg [2].

Insatsgängans diameter är innan montering större än det gängade hålets diameter. Vid monteringen spänns insatsgängan av monteringsverktyget, vilket minskar diametern. Efter monteringen expanderar insatsgängan och förankrar sig i hålet.

Figur 6. Låsprincipen för insatsgängor av lindad tråd.

3 Självgängande insatsgängor

Självgängande insatsgängor har både inre och yttre gänga. För att kunna skära en gänga har de också skarpa kanter i form av slitsar eller hål. Materialet är sätthärdat och ytbehandlat stål eller rostfritt stål.

  
Figur 7. Självgängande insatsgängor med skärande slitsar eller hål [2].

Insatsgängor med slitsar kan ha en viss inåtriktad fjäderverkan vilket ger en extra skruvlåsning. Om detta inte önskas kan insatsgängor med hål användas. Dessa är också mer lämpade för svårbearbetade material då högre skärkrafter, som fördelas över de tre hålen, kan användas.

Montering
Den skadade gängan borras ur eller ett nytt hål tillverkas. Starka, hårda och svårbearbetade material kan behöva gängas innan montering.

 
Figur 8. Manuell montering med enkla verktyg och maskinell montering [2].

4 Speciella tillämpningar

Det finns ett stort antal insatsgängor för speciella tillämpningar. Några exempel visas nedan. De används ofta för att förstärka plastmaterial och undvika sprickbildning. Insatser kan monteras i plast i samband med tillverkning som formsprutning. De kan också monteras i komponenter med hjälp av värme, ultraljud, presspassning och gängning.

 
Figur 9. Exempel på insatsgängor för speciella applikationer [2].

Referenser

  1. Böllhoff (Helicoil), www.boellhoff.de/en/de/fasteners
  2. Baer, www.baercoil.com, www.baerfix.com

Uppdaterad 2020-01-02

Website administered by Jan Skogsmo, RISE IVF AB, Box 104, 431 22 Mölndal.
Tel. 010-228 46 98. E-mail jan.skogsmo@ri.se