Print

Speciella fästelement - lång


Kort version

1 Inledning

Detta kapitel beskriver några speciella fästelement där funktionen kan skilja sig från vanliga klämförband. I fallet med ansatsskruvar tillför inte själva skruven någon klämkraft till förbandet utan fungerar mer som en upphängningspunkt. Förband som innehåller fjädrar ger inga höga klämkrafter men erbjuder i stället mycket större elasticitet. I fallet med kulleden har skruven dubbla funktioner.

2 Ansatsskruv för fästen 

 

Figur 1. Ansatsskruv för fästen
 
Dessa fästelement åtdrages tills ansatsen har kontakt med underlaget och skruven är tillräckligt hårt dragen för att inte vibrera loss. (Åtdragningsmoment enligt standardtabell). Syftet med fästelementet är att fästet/bygeln kan röra sig runt ansatsen då hålet i fästet är något större. Detta är speciellt viktigt då det är stora temperaturskillnader i materialen och rörelse kommer att ske.

3 Ansatsskruv med spiralfjäder

Figur 2. Ansatsskruv med spiralfjäder
 
Dessa fästelement åtdrages tills ansatsen har kontakt med underlaget och skruven är tillräckligt hårt dragen för att inte vibrera loss. (Åtdragningsmoment enligt standardtabell)
Det är sedan fjädern som skapar en relativt låg klämkraften i förbandet men med mycket stor elasticitet. Förbandet kan alltså röra sig/sätta sig relativt mycket utan att klämkraften påverkas särskilt mycket. Denna typ av fästelement används oftast där materialet i förbandet är ganska vekt och de yttre krafterna är relativt små, t.ex. för att hålla fast kåpor plast och liknande material, där klämkraften inte behöver vara hög men förbandet måste vara elastiskt för att behålla en tätande funktion mellan kåpa och underlag.

4 Ansatsskruv med gummipackning

Figur 3. Ansatsskruv med gummipackning

Dessa fästelement åtdrages tills ansatsen har kontakt med underlaget och skruven tillräckligt hårt för att inte vibrera loss. (Åtdragningsmoment enligt standardtabell)
Funktionen på detta fästelement är också tätande då den är försedd med en gummipackning som måste komprimeras på ett korrekt sätt.


5 Distansbricka med krage och standard skruv

 

Figur 4. Distansbricka med krage och standard skruv

 
Funktionen på dessa förband är att distansbrickan går i botten när standard skruven är åtdragen till korrekt åtdragningsmoment och fästet/bygeln kan då röra sig runt distansbrickan då hålet i fästet är något större. Detta är speciellt viktigt då det är stora temperaturskillnader i materialen och rörelse kommer att ske.


6 Slangklämma med spiralfjäder

 

Figur 5. Slangklämma med spiralfjäder

 
Slangklämman åtdrages till korrekt Nm utan att spiralfjädern går ihop helt.
Funktionen är att bibehålla korrekt klämkraft samt att förbandet kan röra sig.

7 Skruv med mothållsgrepp

Figur 6. Skruv med mothållsgrepp

 
Skruvspetsen är utformat så att verktyget kan hålla i skruvspetsen och samtidigt dra åt på muttern. Därmed kan man montera från en sida. Med traditionell skruvspets hade man behövt ett verktyg som höll i skruvskallen under montering och därmed måste man också komma åt denna sida.
I kombination men en hög mutter, som är delvis ogängad, får skruvspetsen också en funktion som äntringstapp och därmed underlättas äntringen av muttern påtagligt jämfört med traditionell skruv- och muttergeometri.
Nackdelen är att muttern måste äntras så långt att verktyget kommer åt skruvspetsen, vilket då innebär något fler varv jämfört med ett traditionellt skruv-mutterförband
Den ogängade delen på muttern ger också ca 5mm extra klämlängd vilket kan vara en betydande fördel, främst i korta förband.

8 Huck-Spin

Figur 7. Huck-Spin

 
Detta är inte ett konventionellt skruvförband. Klämkraften åstadkoms istället genom att det speciella åtdragningsverktyget håller i den utstickande delen av skruven och sedan pressar ner på hylsan så att denna deformeras plastiskt. På detta sätt erhålls både en hög och välkontrollerad klämkraft samt en permanent låsfunktion då hylsan invändigt deformeras runt skruvens gängor.
Denna typ av fästelement har visat sig särskilt effektiva i förband som kräver hög säkerhet mot uppglappning.
Till nackdelarna hör högre kostnad för själva fästelementen (licensavgifter) och att speciella monteringsverktyg krävs. Förbandet är också svårt att demontera, men detta kan ju också vara en fördel.

9 Kombinerad skruv och kulled

 

Figur 8. Kombinerad skruv och kulled

Ett fästelement kan också kombineras med en annan funktion – i det här fallet utgör skallen en del av en kulled som fästs i en länkarm (med två koniska anliggningsytor för övre kona resp. mutterkonan). De koniska sätena ger en mycket hög skjuvhållfasthet men risken finns att sättningen blir hög, vilket kan medföra att förbandet kan glappa upp och utmattas.

10 Specialmutter för höga temperaturer

 

Figur 9. Specialmutter för höga temperaturer
 
Det speciella med muttern är inte geometrin utan materialvalen. Materialet i själva muttern består av ett värmebeständigt stål med hög nickelhalt som tål temperaturer upp mot 700°C.
Så här exklusiva material används främst runt avgasrör och turbo.
Ytbehandlingen består av ett tunt lager koppar plus ett smörjande vax. Vaxet styr monteringsegenskaperna vid första monteringen, som antagligen sker nära rumstemperatur. Kopparn hjälper till att förhindra att muttern bränner fast när den utsätts för höga temperaturer vilket underlättar demontering vid service eller byte.

 

Uppdaterad 2020-01-02

Website administered by Jan Skogsmo, RISE IVF AB, Box 104, 431 22 Mölndal.
Tel. 010-228 46 98. E-mail jan.skogsmo@ri.se