Print

Vridspänning - lång


Kort version

1. Beräkning av spänningar

Genom applicering av moment på en skruv eller mutter alstras en axiell rörelse mellan dem. Denna rörelse resulterar i förlängning av skruven på grund av kombinationen av drag- och vridspänningar. Den nominella skjuvspänningen (ekvation 1), t, är relaterad till momentet i skruvstammen och det lägsta vridmotståndet i skruven, Wp:

(1)

där vridmotståndet definieras enligt:

              

 (elastisk dragning av skruven)         (2)
 

där diametern d0 är skruvens minsta spänningsdiameter. För skruvar med en stamdiameter större än den nominella spänningsdiametern, ds, ges d0 av ekvation 3:

(3)

För elastiskt dragen skruv har vridspänningen sitt maximum i gängroten och minskar till noll inne vid skruvcentrum, se Figur 1.

 

Figur 1.   Kombination av drag- och skjuvspänningar i en skruv.

Den axiella dragspänning, sa, antas vara konstant över skruvens tvärsnitt och med förspänningen, Fi, kan spänningen definieras enligt ekvation 4:

(4)

 

där A0 är den minsta lastupptagande tvärsnittsarean på skruven och beräknas med diametern d0. Genom att tillämpa von Mises spänningsteori bestäms skruvens effektivspänning av:

 

(5)

 

där von Mises flytspänningskriterium används ofta för att definiera skruvens flytspänning. Flytning uppkommer då effektivspänning uppnår skruvens flytspänning, syield:

(6)

 

Vidare fås spänningsförhållandet i gängor och skruvstam via:

(7)

 

Förutsatt att en fraktion, h, av skruvens axiella dragsträckgräns, s0.2, är tillåten för effektivspänningen, blir förhållandet mellan effektivspänningen och den axiella dragspänningen:

(8)

 

Slutligen fås uttrycket för den reducerade axiella dragspänningen i skruven enligt ekv. 9:

(9)

 

För skruvar med en skruvstamsdiameter större än den nominella spänningsdiametern, , blir uttrycket för den reducerade axiella dragspänning:

(10)

 

2. Beräkningsexempel

Nedan exemplifieras ovanstående ekvationer i ett beräkningsexempel;

Beräkna den på grund av vridspänningar reducerade dragspänningen, sv, vid en utnyttjandegrad av h = 50 % och jämför vridspänningens inverkan med hänsyn tagen till gängfriktionerna mt = 0,10 och mt = 0,16. Utgå från en grovgängad M10-skruv i hållfasthetsklass 10.9.

Lösning:

Sträckgränsen för renodlad axiell dragning för skruvar i hållfasthetsklass 10.9 är s0.2 = 940 N/mm2, enligt ISO 898-1. Geometrierna för den valda skruven är P = 1,5 mm, d2 = 9,026 mm och d3 = 8,16 mm. Utnyttjandegraden 50 % av dragsträckgränsen ger en renodlad dragspänning av 470 N/mm2. Med gängfriktionen mt = 0,10 fås att den reducerade spänningen är sv = 401 N/mm2. Det är 17 % minskning jämfört med spänningen för renodlad axiell dragning. Med den högre gängfriktionen, mt = 0,16 erhålls den reducerade dragspänningen sv = 355 N/mm2. En minskning med 32 % jämfört med renodlad axiell dragning. Alltså, ju högre friktionen är, desto större blir vridspänningseffekten!

3. Spänningsfördelning

Spänningsfördelningen i ett skruvförband under elastisk åtdragning visades i  Figur 1. I figuren är momentet fortfarande pålagt. Vridspänningarna är kraftigt reducerade efter det att monteringsverktyget tas bort från skruvhuvudet. Orsaken är att förvridningen av skruvstammen, orsakad av det pålagda momentet, har en tendens att vrida tillbaka skruvhuvudet en aning. Detta pågår tills friktionen under skruvhuvudet blir balanserat av momentet i skruvstammen och relaxation inträffar. Dessutom har man bevisat att vridspänningarna försvinner nästan helt vid yttre axiell dragbelastning av skruvförbandet.

Dragning över skruvens sträckgräns ger en något annorlunda spänningsfördelning jämfört med elastisk dragning, se Figur 2. Skruven kommer att flyta på utsidan av gängroten som ett resultat av kombinationen av axial- och vridspänningar. De senare uppkommer främst på grund av gängfriktion, men även till en liten del på grund av den laterala kraften som uppstår på gängspiralen. Allt eftersom skruven dras mer och mer och förspänningen närmar sig och slutligen passerar sträckgränsen, kommer plasticeringen att propagera inåt mot skruvens centrum där vridspänningen har sitt maximum. Enligt vissa teorier uppnås konstant vridspänning över hela tvärsnittet vid full plasticering. Dragspänningen är dock konstant över fästelementets tvärsnittsarea. Så som vid elastisk dragning kommer vridspänningarna att reduceras direkt efter borttagandet av det pålagda momentet. se Figur 2b.

 

Figur 2. Spänningsfördelning vid sträckgränsdragning,
            a) det yttre momentet är fortfarande pålagt,
            b) utan det yttre momentet.

Vridmotståndet vid full plasticering av skruven är något annorlunda jämfört med elastisk dragning och därav sambandet:

(plastisk dragning av skruven)         (12)

Omskrivning av von Mises spänningsteori resulterar i ett uttryck för den på grund av vridspänningar reducerade dragspänningen vid sträckgränsdragning:

(13)

I Figur 3 visas kraft-moment-friktionsförhållandet för en M10-flänsskruv i hållfasthetsklasserna 8.8, 10.9 och 12.9. Notera skillnaden i sträckkraft vid renodlad dragspänning (F0.2 = 54.5 kN för 10.9) samt hur dragspänningskraften förändras med friktionen. Följ utsträckningen av linjen syield , som visar en minskning av dragspänningen (klämkraften) och en ökning av vridspänningen med högre friktion.

Figur 3. Kraft-moment-friktionsförhållandet för en M10 flänsskruv
            i hållfasthetsklasserna 8.8, 10.9 och 12.0.

Uppdaterad 2020-01-02

Website administered by Jan Skogsmo, RISE IVF AB, Box 104, 431 22 Mölndal.
Tel. 010-228 46 98. E-mail jan.skogsmo@ri.se