Print

Plaster - lång


Kort version

1 Inledning

Här behandlas skruvförband för komponenter av konstruktionsplaster med och utan fiberförstärkning. Plasters egenskaper skiljer sig markant från metallers. Det påverkar starkt hur skruvförband ska användas. Plaster har relativt låg styrka och de tål inte höga klämkrafter eller dragkrafter. De sätter sig också med tiden. Skruvförband för plaster ska användas med försiktighet då de appliceras punktvis och spänningarna som uppstår kan leda till sprickbildning. Självgängande skruv kan återmonteras men endast några få gånger.

Med plaster menas konstruktionsmaterial baserade på polymerer. De består av en eller flera polymerer samt olika tillsatser, t ex fyllmedel, färger eller mjukgörare. Plaster delas in i två huvudgrupper, härdplaster och termoplaster. Termoplaster är lätta att forma om de värms upp och de kan smältas om ett flertal gånger. Härdplaster är kemiskt tvärbundna och kan inte smältas eller omformas.

Kompositer är definitionsmässigt material bestående av två eller fler markant olika material. En plast armerad med fibrer är därför en komposit. Fibrerna är ofta glasfiber eller för lättviktsmaterial kolfiber. Några vanliga termoplaster är polyeten (PE), polypropen (PP), polyvinylklorid (PVC), polyamid (nylon), acetalplast (POM), polyester och polykarbonat [Värt att veta om plast]. Termoplaster kan armeras med fibrer, korthuggen glasfiber dominerar. För härdplasterna används huvudsakligen vävar av långa fibrer. De mest använda härdplasterna är baserade på polyester, vinylester och epoxi.

För fogning av kompositlaminat (långfibriga plaster) hänvisas till kapitlet Kompositlaminat. Skruvförband för plaster kan indelas i tre grupper:

  • Självgängande skruv som genererar sin egen gänga i plasten
  • Skruv som monteras i en insats i plasten
  • Fogning med skruv, mutter och brickor

2 Självgängande skruvar för plast och kortfiberförstärkt plast

Självgängande skruv kan vara gängpressande eller gängskärande. De gängskärande har någon form av skärande kant. Ofta används plåtskruv med 60° gängprofil för plastmaterial. De kraftiga tryckspänningar som bildas av skruvgängan kan ge upphov till sprickbildning. Försänkta skruvskallar är inte lämpliha för plast då de ger en expanderande effekt.

Geometrier som har visat sig lämpliga för plast är:

  • Låg vinkel på gängan, < 40°
  • Smal skruvstam, < 0,65xD
  • Hög stigning, > 0,35xD

För att minimera risken för sprickbildning har gängor speciellt anpassade för inskruvning i plast utvecklats. Utmärkande för specialskruvar för plast är en assymetrisk gängprofil som bättre fördelar spänningarna runt godshålet och som gör att den bärande flanken bättre motstår utdragskraften. Den kupade ledande gängflanken underlättar materialflödet vid gängformningen medan den tvära följande gängflanken står emot utdragskrafter och inre gängstrippning. Eftersom huvuddelen av kraften överförs i axiell riktning genom den tvära bärande flanken minimeras sprickbildning orsakad av radiella krafter samtidigt som friktionslåsningen maximeras.

 
 
Figur 1. Specialskruv för gängning i termoplast, Remform [6].

För hårda och spröda härdplaster har skruvar med speciell utformning tagits fram. En modifierad gänga med skärande skåror används för att minska risken för sprickbildning vid montering och skärning av hongängan.


   
Figur 2. Skruv för härdplast med skåror i gängan, EJOT Delta PT DS, [5].

Om självgängande skruvar demonteras och återmonteras är det viktigt att de monteras i den befintliga gängan och inte tillåts forma en ny gänga.

3 Gänginsatser för plast

Gänginsatser för plast används för att förstärka hållfastheten i både drag- och vridled. Med gänginsatser tål förbanden också upprepad montering och demontering. De är ofta av mässing och kan vara ytbehandlade, typiskt med nickel eller zink. Andra material är ytbehandlat stål och rostfritt stål. Kraven på viktminskning har medfört att det nu också har tagits fram insatser i aluminium.

Insatserna kan gjutas in vid tillverkningen, t ex formsprutningen. Det är mycket vanligt att de monteras efter att plastkomponenten är tillverkad, speciellt för termoplaster. Eftermontering underlättar formsprutningen markant både genom att hantering av lösa metallkomponenter i verktygen inte behövs och genom att sprickbildning pga termiskt krymp runt insatserna inte uppstår. Insatserna kan vara av olika typ och monteras och förankras med olika metoder:

  • Kallpressning
  • Varmpressning med värmda insatser
  • Inpressning med ultraljud
  • Självgängande
  • Expanderande

Figur 3. Gänginsatser av olika typ för användning i plastkomponenter [3].

Kallpressning kräver att plasten är duktil nog. Plasten flyter och formas efter de räfflor, grepp eller hullingar som insatsen har. Insatserna monteras lämpligen direkt efter formningen när plasten fortfarande är varm och duktil och krymper.

Varmpressning med värmda insatser ger ett bättre resultat än kallpressning. Plasten närmast insatsen mjuknar och flyter in i insatsens grepp.

Ultraljud genererar både värme och tryck och gör att plasten runt insatsen mjuknar och flyter. Förloppet är mycket snabbt (< 1 sekund), vilket ger korta cykeltider.

Självgängande insatser formar sin egen gänga. De används främst för härdplaster och armerade plaster som inte är duktila nog för att pressas in. Insatserna har, liksom självgängande skruv, ofta en skärande skåra och hålet måste ha plats för de spån som bildas.

Expanderande insatser kan ha en viss fjäderverkan men låsningen baseras främst på att insatsen pressas ut mot hålet när skruven monteras.
För utförligare information om insatsgängor, se kapitlet Insatsgängor.

4 Skruv och mutter

Skruv, mutter och eventuellt brickor används ofta för montering av plastkomponenter eller för plast mot metall, speciellt när förbandet ska tåla upprepade isärtagningar. Försänkning av muttern kan användas för att låsa den och ge en jämn yta. En stödhylsa i metall kan införas för att undvika för höga klämkrafter i plasten. För material med olika termisk utvidgningskoefficient, som plast och stål, kan man införa en elastisk gummihylsa eller en spalt mellan hålet och skruvstammen för att ta upp och utjämna skillnaderna. Bricka används normalt för att fördela lasten över en större yta.

5 Plastskruvar

Konventionella stålskruvar har betydligt högre styrka än plastmaterial. En bättre anpassning till komponentens godsmaterial kan vara att använda skruvar av plast (eller aluminium). Detta ger möjlighet till viktminskning och underlättar återvinning. Korrosions- och ledningsproblem är eliminerade och eftersom den termiska utvidgningen för skruv och gods är likartad kommer inte klämkraften att påverkas något nämnvärt när temperaturen varierar. Fiberarmerade plastskruvar kan användas självgängande i oförstärkt plast. Plastskruv kan vara tillverkade i t ex glasfiberförstärkt PA 66 (nylon) eller härdplaster. Fästelementen kan genomfärgas i önskad kulör. Man får räkna med att plastskruvar med tiden relaxerar och tappar klämkraft.

 Figur 4.  Plastskruv monterad i PMMA, EJOT Delta PT P [5].

6 Komponenter

Skruvar för plast monteras i hål som kan borras men som helst tillverkas med kärnor i formverktyget. Kärnor kan dock orsaka sammanflytningslinjer och därmed svagheter i konstruktionen. Formsprutade komponenters godstjocklek ger vanligen inte plats för skruvar. Plastkomponenter som är avsedda att skruvas ihop konstrueras därför ofta med skruvtorn. Tornen införs för att undvika gods med tjocka väggar vilket kan ge porer eller deformationer pga sjunkningar. Tornen stöds med ribbor eller triangulära stöd. Tornen används såväl för skruv och mutter eller insats som för självgängande skruv. Väggtjockleken i tornen ska klara sluttrycket efter montering. I tornets botten ska finnas utrymme för de spån som bildas vid gängskärningen. Böjbelastningar, som kan ge deformationer, måste undvikas. Därför måste motstående torn vara konstruerade så att det inte blir en för stor glipa som kan orsaka böjningar i godset när halvorna dras ihop.

Figur 5.  Plastkomponent med torn för skruvmontering [4].

Riktvärden för dimensionering av skruvtornen är att diametern ska vara 2 till 3 gånger gängans ytterdiameter. Hålets äntringsöppning ska vara lika med gängdiametern och djupet en gängdelning. Skruvhålet ska vara lika med skruvstammens diameter. En något mindre diameter, som 80 % av skruvstammen, ger högre spänningar i plasten men också högre utdragsmotstånd, speciellt för gängformande skruv. Hålets djup ska vara något större än skruvlängden för att ge plats för spånor för gängformande skruv och för att inte ge extra belastning på gängorna. Ingreppslängden bör vara 2 till 2,5 gånger gängdiametern. För djupt skruvhål kan ge deformation på motstående sida genom att materialflödet vid formsprutningen begränsas medan för grunt skruvhål eller för tjock vägg i skruvtornen kan ge deformationer på grund av krympning vid stelnandet. Väggtjockleken vid skruvtornens bas ska inte vara över 70 % av tjockleken på komponenten. För bästa finish bör den inte överstiga 50 %.

7 Monteringsmoment

Lämpligt monteringsmoment för självgängande skruv beror på gängingreppet och tvärsnittsarean. När skruvskallen tar i börjar tryckspänningar byggas upp i plastgängan. Vid ökande moment ökar spänningarna för att till slut nå plastens sträckgräns varpå gängan strippas tills ingen förbindelse återstår. Förhållandet mellan momentet vid gängstrippning och monteringsmomentet ska maximeras och bör vara cirka 5 till 1 för momentstyrda verktyg. Vid noggrann montering med handverktyg kan 2 till 1 vara acceptabelt. Smörjning ska undvikas då det drastiskt ändrar detta förhållande.

8 Referenser

  1. Värt att veta om plast, www.brucon.se
  2. Liten lathund till sammanfogning av plast, Plastforum
  3. BaerFix, www.baerfix.com, Baer Company
  4. Apex Fasteners, www.apexfasteners.com
  5. Ejot, www.ejot.com
  6. Taptite, www.taptite.net
  7. Handbook of plastics joining, Plastics design library, ISBN 1-884207-17-0

Uppdaterad 2020-01-02

Website administered by Jan Skogsmo, RISE IVF AB, Box 104, 431 22 Mölndal.
Tel. 010-228 46 98. E-mail jan.skogsmo@ri.se