Print

Bultsvetsning - lång


Kort version

1 Inledning

Bultsvetsning är en metod för att svetsa skruvar, bultar, stift, muttrar och andra fästelement på plåt, rör, balkar och andra former av metalliska material. Vid svetsningen tänds en ljusbåge mellan fästelementet och grundmaterialet, vilket ger ett svetsbad som fästelementet trycks ner i. För applikationer med tunnplåt är det ofta den mest ekonomiska metoden och bästa tekniska lösningen. Stora fördelar är att det inte behövs någon håltagning, gängning eller gradning och det räcker med enkelsidig åtkomst. Mycket kort svetstid gör att värmepåverkan och distortion på materialet minimeras liksom märken på baksidan av plåten. Metoden har hög produktivitet och passar bra för automatisering.


 
Figur 1. Exempel på svetsskruv och svetsmutter.

Fästelement med större yta, som svetsmuttern i figuren, har ofta förhöjningar (svetsbucklor). Dessa är till för att koncentrera värmen på plåten och få bucklorna och plåten att plasticera samtidigt. För små bucklor kommer att kollapsa innan plåten är varm nog och svetsen blir undermålig. Bucklorna ska generellt överstiga 50 % av plåtens tjocklek.


 
Figur 2. Två plåtar fästa med svetsskruv och mutter [2].

Bultsvetsning kan sammanfattas med:
• Fastsättning av fästelement som bultar, stift, muttrar etc.
• Mycket kort svetstid; bråkdelar av en sekund.
• Hög produktivitet, lämplig för att automatisera.
• Hög kvalitet och säkerhet.
• Homogen sammanfogning.
• Minimal värmepåverkad zon.

2 Metoder

Bultsvetsning delas in i 3 olika metoder:

  1. CD-metoden (Capacitor Discharge = kondensatorurladdning)
  2. Ljusbågsmetoden
  3. Short-cycle (SC) metoden

CD-metoden
Strömmen alstras av ett kondensatorpaket som ger en mycket snabb urladdning. Fästelementet kan ha en tändspets som trycks mot grundmaterialet med en fjäderbelastad hållare. Tändspetsen förångas och tänder ljusbågen varpå fästelement och arbetsmaterial smälter. Om fästelementet inte har en tändspets så positioneras fästelementet på ett definierat avstånd från plåten. Fästelementet förs mot plåten och ljusbågen bryts.

Plåtens tjocklek bör vara minst 1/10 av fästelementets diameter och plåt ner till 0,5 mm kan svetsas utan genombränning eller missfärgning. Metoden passar för fästelement med diameter mellan 3 och 8 mm. Fästelement finns i olika material som stål, rostfritt, aluminium och mässing. Svetstiden är mycket kort, 0,1 - 0,3 ms. CD-metoden används mycket för skåp, skyltar, paneler o dyl.


 
Figur 3. Principen för CD-metoden [1].

Ljusbågsmetoden
Strömkällan är lik en vanlig svets med transformator och likriktare men den har också en tidsstyrning. Svetstiden kan variera mellan 0,1 – 2 s beroende på fästelementets diameter. Plåtens tjocklek bör vara minst ¼ av fästelementets diameter. Många olika varianter av fästelement finns i stål, rostfritt stål och värmebeständiga legeringar i diametrar mellan 3 – 25 mm. Svetsbadet kan skyddas med en keramisk ring eller med svetsgas. Ljusbågsmetoden används mycket för större konstruktioner som stålbyggnation, fartyg och tyngre fordon. Den används ofta för tjockare plåt över 2 mm. Svetsen blir homogen med hög hållfasthet.


 
Figur 4. Principen för ljusbåge metoden med keramisk ring för skydd [1].

Short-cycle (SC) metoden
Metoden liknar ljusbågsmetoden men högre strömmar och kortare svetstid (5 -100 ms) används. Utrustning för ljusbågsmetoden kan användas. SC-metoden ger en djupare svets än CD-metoden och passar bättre för grövre gods. Metoden kan användas när materialet har en besvärlig yta eller ytbehandling som varmförzinkning eller aluzink. Även orena plåtar med glödskal, primer etc kan svetsas.

Den passar bra för fästelement upp till 12 mm diameter som ska fästas på tunnplåt över 0,5 mm tjocklek. Tjockleken på grundmaterialet bör vara minst 1/8 av fästelementets diameter. För fästelement över 8 mm diameter bör en skyddsgas användas för att undvika porbildning. Fästelement i stål, olegerat stål, rostfritt stål och aluminium används.


 
Figur 5. Principen för short-cycle metoden [1].


 

Figur 6. Bultsvetspistol Soyer PS-3 för CD-metoden [2].


 
Figur 7. Bultsvetspistol Soyer PH-3A för ljusbågs och SC-metoderna [2].

3 Goda råd

• Jorda direkt i detaljen som ska bultsvetsas.
• Använd ej strömledande svetsbänk.
• Kontrollera inställningar och gör provsvetsning.
• Kontrollera hållaren och att fästelementet ej glappar.
• Ren svetszon.
• Se till att pistolen har bra kontakt och håll kvar under hela svetsförloppet.
• Utrustningen kan störa och störas av andra svetsutrustningars magnetfält.

4 Referenser

1 Svetskommissionen, www.svets.se
2 HBS Boltzenschweiss-Systeme, www.hbs-info.com
3 Bultsvetsteknik AB, www.bultsvetsteknik.se
4 Intercut Sverige AB, www.intercut.se

Uppdaterad 2020-01-02

Website administered by Jan Skogsmo, RISE IVF AB, Box 104, 431 22 Mölndal.
Tel. 010-228 46 98. E-mail jan.skogsmo@ri.se